Vissoorten

Vissoorten

Voorn is gekend als een ideale vis voor een sportieve en recreatieve hengelaar. Gezien het gewicht en relatief kleine omvang is voorn een echte vechter.
Ruisvoorn is de meest voorkomende soort en heeft een gemiddelde lengte van ongeveer 10 cm.

shadow
brasem-2
shadow

Brasem is de meest geliefde vis voor een competitieve hengelaar. Omwille van zijn gewicht en omvang is brasem erg interessant om een hoog aantal kg vis te vangen op korte tijd.
In tegenstellig tot karper en voorn is brasem een erg luie vis wanneer hij aan de haak geslagen wordt. Met een gemiddelde lengte tussen 40 cm en 60 cm wordt brasem zowel wel een vaste als werphengel gevangen.

Karper is een vis voor een sportieve visser die een uitdaging niet uit de weg gaat, door zijn kracht en doorzettingsvermogen kan het soms even duren om de vis aan wal te krijgen.
‘Er zijn verschillende soorten karpers aanwezig op ‘t Fort, onder meer de boeren-, schub- en spiegelkarper komen het vaakst voor. Met vangsten rond de 18-20 kg is karper de zwaarste soort op het water.

karper
shadow
Paling-1
shadow

Paling is de vissoort die het meest in trek is bij de nachtvisactiviteiten. De vis die ook wel “aal” genoemd wordt kan zowel met een vaste als werphengel gevangen worden.
De gemiddelde lengte is tussen de 30 cm en 100 cm in uitzonderlijke gevallen kan dit oplopen tot 135 cm.

Snoek is een echte roofvis, met een torpedoachtige lichaamsbouw is hij een beweeglijke vis die zich voedt door te jagen op scholen met vis. Hij kan prooien verslinden die 1/3 van zijn eigen gewicht zijn. Omwille van een afnemend aantal snoeken in binnenwateren is het verboden om snoek te doden en mee te nemen in geheel België.

snoek-01
shadow
snoekbaars
shadow

Snoekbaars heeft de karakteristieken van een baars en van een snoek, net als deze twee is de snoekbaars een roofvis. In tegenstelling tot de snoek beperkt de snoekbaars zijn prooi tot relatief kleine visjes.
De lengte van kan oplopen tot 120 cm bij de oudste exemplaren, de gemiddelde lengte is 80 cm.

Lauw of ook wel Zeelt genoemd hoort tot de karperachtigen. Hij heeft een groenige kleur en is net als karper een erg krachtige vis die men zowel met de hengel als vaste stok kan vangen. Op ’t Fort zijn de meeste exemplaren tussen de 35-50 cm maar uitzonderingen kunnen tot 70 cm gaan.

zeelt
shadow